İçindekiler
Çok değil, sadece 5 yıl öncesiyle kıyaslandığında bile internet kullanan insan sayısında 1 milyar artıştan bahsedebiliyoruz. Üstelik, internete erişim için akıllı telefonlarını kullanan kullanıcı sayısı da ikiye katlanmış durumda. Hal böyle olunca, dijital pazarlamacılar bulabildikleri her türlü faydalı ve güncel kampanya yönetim araçlarından faydalanmak zorunda kalıyor.
Tam da bu yüzden işletme ve markaların büyük bir çoğunluğu eski adıyla Google AdWords’ü, yeni adıyla Google Ads’i tercih ediyor. Peki, nedir bu Google Ads ve nasıl çalışır? Bu yazımızda hem dijital pazarlamaya yeni başlayanlar hem de hali hazırda dijital reklamcılık kampanyaları yürütenler için oldukça faydalı bilgileri sizler için derledik.
Dijital reklamcılık platformu olan Google Ads, her sektörde ve bölgede faaliyet gösteren işletme ve markalar için verimliliği kanıtlanmış reklamcılık stratejileri sunuyor diyebiliriz.
Sunduğu özellikler ve avantajlar arasında hedefleme seçenekleri, esnek fiyatlandırma, yerel veya global marka ya da işletmelerin hedef kitlelerine kolayca ulaşmaları için sayısız reklam türü ve dijital pazarlama çabalarını işletmelerin bütçelerine göre ayarlamalarına yardımcı olan birçok araç mevcut.
Eğer Google Ads’in nimetlerinden tam anlamıyla faydalanmak isterseniz, profesyonel Google reklam ajansı olarak AdRoket her zaman bir telefon kadar uzağınızda. Detaylı bilgi almak ve markanız için dijital bir yol haritası çizmek için bizi dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.
Google Ads, teknoloji devi Google tarafından reklam verenlere ücretsiz olarak sunulan ve daha önce Google AdWords olarak bilinen bir dijital reklamcılık platformudur.
Günümüzdeki en itibarlı dijital reklamcılık platformu olarak kabul edilen Google Ads, işletme ve markaların yaratacakları özgün reklamlarla potansiyel müşterilerine ulaşmaları konusunda aracılık yapıyor.
Bu reklamlar Google Arama Ağı, Google Görüntüleme Ağı ve Google arama sonuçları gibi çeşitli Google hizmetleri üzerinde yayınlanıyor. Reklam yayınlamanın yanı sıra bu platform çok çeşitli hedefleme seçenekleri, kampanyalar ve reklam teklifleri konusunda da farklı ve ücretsiz hizmetler sunuyor.
Google Ads üzerinden reklam vermek için ayırmanız gereken bütçe birçok etkene ve reklam vereceğiniz ağa bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Örneğin, Google Arama Ağında reklam vermek isterseniz, ortalama CPC reklamların maliyetleri 1 ila 2 TL arasında değişkenlik gösteriyor.
Öte yandan, Google Görüntüleme Ağında reklam vermek isteyen reklam verenler ise ortalama olarak CPC reklam başına 1 TL’den daha az ödüyor.
Peki, bir işletme veya marka vereceği reklamlar için ne kadar harcamalı? Aylık olarak dijital reklam bütçesi için ne kadar para ayırmalı?
Tahmin edebileceğiniz gibi her işletme ve marka tamamen benzersizdir ve Google Ads üzerinden vereceğiniz reklamların aylık bütçesini etkileyebilecek sektör, ürün ve hedef kitle gibi birçok farklı etken mevcut.
Ancak ortalama olarak şirketler Google Ads üzerinden reklam vermek için aylık 9,000 ila 10,000 lira arasında bir bütçe ayırıyor.
Her ne kadar teknik anlamda oldukça karmaşık bir sistem kullanılsa bile, Google Ads’in çalışma prensibini en basit halde şu şekilde anlatabiliriz:
Bu değerlendirme ve süreç sırasında Google Ads anahtar kelimelere ek olarak diğer hedefleme seçeneklerini de mutlaka göz önünde bulundurur. Bunlardan en önemlileri ise şunlardır:
Genellikle reklam verenler Google Ads kampanyaları için sadece anahtar kelimelere odaklanma gibi bir hata yapıyor. Elbette, bu anahtar kelimeler reklam kampanyalarınızın temelini oluşturuyor ve reklamlara vereceğiniz teklifleri etkiledikleri kadar hangi arama sonuçlarında reklamlarınızın gösterilmesi gerektiğini de belirliyor.
Zaten dijital reklam kampanyalarınızın rutin çalışmalarından birisi de düzenli olarak anahtar kelimelerinizi güncellemek ve/veya değiştirmektir.
Siz herhangi bir kampanya yaratıp, yayına alınması için onayladıktan sonra Google oluşturduğunuz reklamları tek tek inceleyip, onayladıktan sonra yayına alır.
Onay işlemlerinden hemen sonra Google oluşturduğunuz reklamları Google Arama Ağı veya Google Görüntüleme ağı gibi seçtiğiniz ve uygun reklam ağlarında kullanıcılara göstermeye başlar. Ancak elbette bu reklamlarınızın kullanıcılara görüntülenmesi için daha önce bahsettiğimiz Google’ın özel açık arttırma sistemini kazanan reklamlar arasında olmalılar.
Bu özel açık arttırma sisteminin çalışması sadece üç faktöre bağlıdır, bunlar:
Sizinle iletişime geçmeleri için kullanıcılara telefon numarası sağlamak gibi reklam uzantılarını kullanmak, reklamınızın performansını önemli ölçüde etkiler. Tahmin edebileceğiniz gibi reklamlarınıza bu gibi değerler katmak, reklamlarınızın açık arttırmayı kazanma ihtimalini arttıracaktır. Reklamlarınızı oluştururken, dilediğiniz reklam uzantılarını ekleyebilirsiniz.
Kalite skoru, reklamlarınızın, anahtar kelimelerinizin ve karşılama sayfalarınızın değeri, alaka düzeyi ve geçmiş performansları hesaba katılarak ve 1 ila 10 arasında bir değer alacak şekilde hesaplanıyor. Kalite skorunuzun yüksek olması reklam maliyetlerinizin azalmasına ve reklam ağlarında reklamlarınızın daha iyi bir konumda yayınlanmasına yardımcı olur.
Google üzerinden reklam vermek için tonla para harcamanıza gerek yok. Ancak yine de reklamlara vereceğiniz teklifler, açık arttırma sistemindeki performansınızı etkiliyor. Vereceğiniz teklife göre reklamınızın kazanacak veya kaybedecektir. Sektörünüze ve belirlediğiniz anahtar kelimelere göre reklamlarınıza gerçekçi teklifler vermeniz oldukça önemlidir.
Yukarıda bahsettiğimiz bu üç faktörü değerlendirerek, Google reklam sıralamanızı belirler. Bu reklam sıralaması da beş ana faktöre bağlı olarak oluşturulur. Bunlar:
Reklam sıralamanız hesaplandıktan hemen sonra Google kendi oluşturduğu açık arttırma sistemini devreye alır. Bu reklam açık arttırma sistemi çalıştırıldığında aynı zamanda reklamınız için CPC (tıklama başına ödeme) de şu formül ile hesaplanır:
Rakiplerin Reklam Sıralaması / Kalite Skorunuz + 0.1 = Gerçek CPC
Gerçek CPC diye bahsettiğimiz kavram, eğer reklamınız açık arttırma sistemini geçerse ve kullanıcı reklamınıza tıklarsa hesabınızdan düşülecek olan ücrettir. İşte bu formül sayesinde genellikle ödemeye razı olduğunuz reklam teklifinden daha düşük bir ücret ödersiniz.
Her ne kadar verdiğiniz tekliften daha az ödeme ihtimaliniz olsa bile, Google kesinlikle belirlediğiniz tekliften daha yüksek bir ücret ödemenizi engeller.
Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu karmaşık sistemlerin çalıştırılması sonucunda Google, hazırlamış olduğunuz reklamları kullanıcılara sunar.
İster uzun süredir reklam verin, ister hayatınızda ilk kez dijital bir reklam kampanyası oluşturacak olun, AdRoket olarak aşağıdaki şu altı Google Ads özelliğini mutlaka kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu özellikler sayesinde reklam kampanyalarınızdan maksimum verim alabilirsiniz.
Kampanyalarınız için olumlu dönüş alırken zamandan da tasarruf etmek ister miydiniz? Bunu sağlamak için Google sadece küçük işletmelerin yararlanabileceği akıllı kampanya özelliğini sunuyor. Bu özellik sayesinde Google websitenizi inceleyerek, sizin adınıza örnek reklamlar yaratıyor.
Bu akıllı alışveriş kampanyaları sayesinde reklamlarınız otomatik olarak Google hizmetlerine göre optimize ediliyor. Ayrıca reklam verenin belirlediği dönüşüm oranı hedeflerine ulaşmak için reklamlarınız otomatik olarak farklı reklam ağlarına göre de optimize ediliyor.
Reklam verenler hedef olarak mağaza ziyareti veya yeni müşteri edinme gibi farklı amaçlar da belirleyebiliyor. Yine aynı şekilde reklam verenin belirlediği hedeflere ulaşmak için reklam teklifleri ve gösterim miktarı da otomatik olarak ayarlanıyor.
Google’ın yaptığı açıklamaya göre bu özelliği kullanarak aynı bütçe ile potansiyel olarak %20 oranında daha fazla dönüşüm alabiliyorsunuz.
Yerel arama reklamları Google Ads’in reklam verenlere sunduğu harika özelliklerden birisidir. Artık Google üzerinden vereceğiniz reklamları işletmenizin veya markanızın konumuna göre verebiliyorsunuz ve gerçek mağazanıza daha fazla müşteri çekebiliyorsunuz.
Bu özellik sayesinde Google veya Google Haritalar üzerinden yakındaki işletmeleri arayan kullanıcılara reklamlarınızı gösterebilirsiniz. Peki, yerel arama reklamlarını nasıl kullanabilirsiniz?
Yerel arama reklamlarını kullanmanız için reklamlarınızda konum uzantılarını kullanmanız gerekiyor. Bu özelliğin öne çıkan avantajları arasında ise şunlar var:
Google Ads artık otellerin dijital pazarlama faaliyetlerini kolaylaştırmak için otellere özel bir reklam fırsatı sunuyor. Bu yenilik aynı zamanda yeni bir kampanya türünden de faydalanmanızı olanaklı kılıyor.
Google Ads üzerinden yaratacağınız otel kampanyalarını, diğer kampanyalarınız ile birlikte tek bir platform üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Yapılan bu yenilik ile aşağıdaki şu özelliklerden faydalanabiliyorsunuz:
Google, Adwords’ten Ads’e geçiş yaparken sadece sunduğu reklam platformunun marka değerini arttırmadı, aynı zamanda çalışma şeklinde de büyük değişiklikler yaptı. Yapılan bu değişikliklerden en önemlisi ise kendileri için en karlı model olan arama reklamlarında yapıldı.
Responsive arama reklamları, reklam grubunuzun performansını arttırmak için daha esnek bir çalışma modeline sahip. Bu sayede aynı bütçe ile aynı reklamlar üzerinden daha fazla tıklama, dönüşüm ve kar elde edebiliyorsunuz.
Artık ödemeli arama reklamları için 15 başlık ve 4 açıklama seçeneği belirleyebiliyorsunuz. Bu sayede Google’ın makine öğrenme algoritmaları bu farklı içerikleri farklı şekillerde kombinliyor. Bunun sonucunda da kullanıcıların yaptıkları sorguya göre verimi en yüksek olacak reklamı yaratıp, kullanıcılara gösteriyor.
Bu özelliği kullanarak, aşağıdaki şu faydalardan yararlanabilirsiniz:
Kullanıcıların sadece çok azı dönüşüm döngüsüne tek bir cihaz üzerinden giriyor. İşte, bu yüzden Google kullanıcı davranışlarını takip edebilmek için bu özelliği reklam verenlere sunmaya başladı.
Bu özellik sayesinde artık müşterilerinizin dönüşüm döngüsünü tamamlamak için kaç reklam kampanyası ile etkileşime girdiğini ve kaç cihaz kullandığını görebiliyorsunuz. Bu sayede de kullanıcıların dönüşüm için hangi cihazlarda nasıl davrandıklarını kolayca inceleyebiliyorsunuz.
Her ne kadar cihaz bazlı dönüşüm verileri satışlardan tıklamalara kadar birçok veri gösterse bile, çapraz cihaz verileri mobil cihazlar dahil olmak üzere her türlü cihazda reklamlarınıza tıklayan kullanıcılar hakkında size birçok veri sunar.
Peki, bu rapora nasıl ulaşırsınız? Bunun için şu adımları izlemeniz yeterlidir:
Elbette reklam kampanyalarınızı sadece yerel arama reklamları ile sınırlandırmanıza gerek yok, aynı zamanda yerel kampanyaları da kullanabilirsiniz.
Son zamanlarda arama motorları üzerinden yapılan aramalardan “yakınımdaki açık …” teriminin 10 kat daha fazla kullanıldığı belirtiliyor. İşte bunu göz önünde bulundurarak, Google en yeni kampanya türü olan yerel kampanyalar ile fiziki mağazaları olan reklam verenlerin işini oldukça kolaylaştırıyor.
Bütçenizi belirledikten sonra Google Ads otomatik olarak reklam verenin reklamlarından veya konumundan faydalanarak kullanıcılara göstermek üzere reklamlar oluşturuyor.
Yerel kampanyalar sayesinde dijital platformlarda vereceğiniz reklamlar ile fiziki mağazanızın daha fazla kullanıcı tarafından ziyaret edilmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda konum geçmişini açmış Google kullanıcıları üzerinden mağazanızı ziyaret eden kullanıcılar hakkında detaylı bir rapordan da faydalanabilirsiniz.
Peki, neden fiziki mağazanız için reklam vermek isteyebilirsiniz? Her ne kadar internet üzerinden yapılan satışlar büyük bir hızla artıyor olsa bile günümüzde hala alışverişlerin %87’si çevrimdışı ortamda yapılıyor.
Eğer siz de dijital reklam kampanyalarınızda profesyonel bir Google reklam ajansının bilgi ve birikiminden faydalanmak isterseniz, AdRoket olarak her zaman bir telefon kadar uzağınızdayız. Bizi dilediğiniz zaman arayabilir ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.